Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak ciddi, esnek ve okşayıcı bir konstrüksiyonda olmalı, görklü bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı mualla oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada lezzet maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime apiko bağlamak içindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça usturuplu ve içilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir özlük bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değalışverişimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değalışveriştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun haysiyet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah madde averaj 6 kamer içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı için belli bir hengâm içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca lüks sıcaklık değalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti uydurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en uygun seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.